Antrenamente de fitness
În funcție de obiectivele tale în fitness, putem concepe un program de remodelare corporală care conține unul sau mai multe tipuri de antrenamente. Așadar, există o varietate de opțiuni pe care le putem pune în aplicare într-un mod cu care să avem un randament crescut.
Mai exact, programul de fitness poate fi construit în principiu din antrenamente funcționale, cardio, sau de hipertrofie (creșterea masei musculare). Intensitatea, volumul, densitatea și pauzele între serii sunt caracteristici ale antrenamentelor care variază în funcție de țelul fiecărui sportiv amator sau profesionist.
Rolul unui antrenor personal e extrem de important pe parcursul programului de antrenament, în special persoanelor cu probleme articulare sau dezechilibre musculare. Acestea se pot agrava daca nu se respectă îndeaproape anumite principii cheie iar aici își face apariția un antrenor personal sau preparator fizic.
Pregătire fizică generală
sau specifică
Această secțiune face referire la sportivii de performanță sau la persoanele care doresc o pregătire serioasă în vederea atingerii unor rezultate în cadrul Academiei de Poliție, Universității Naționale de Educație Fizică și Sport, SRI, etc.
Față de acea remodelare corporală, aici ne îndreptăm atenția mai mult spre dezvoltarea calităților motrice specifice ramurii de sport. Printre cele mai frecvente calități motrice se numără forța, viteza, rezistența, mobilitatea și flexibilitatea. Un jucător de tenis nu va avea niciodată același program de pregătire fizică ca al unui alergător de semi-maraton. În tenis, forța explozivă, viteza și stabilitatea sunt prioritare iar în cazul alergătorului de semi-maraton, dezvoltarea rezistenței, anduranței trebuie să stea la baza programului de pregătire fizică. În principiu, în orice sport se regăsesc aproape toate calitățile dar diferă procentul pe care îl ocupă într-un program de antrenament.
Un aspect cheie căruia un antrenor personal sau preparator fizic trebuie să îi acorde o foarte mare atenție este periodizarea. Aceasta presupune împărțirea programului de pregătire fizică în mai multe etape pe termen scurt, mediu și lung. Periodizarea poate face diferența în traseul și în rezultatele unui sportiv de performanță.
Corectare Posturală
Scolioză, cifoză, protruzie discală, hernie de disc. Auzim din ce în ce mai des aceste cuvinte și acest lucru se întâmplă din cauza unei posturi greșite. Această postură e influențată de stilul nostru de viață, tipul jobului sau chiar de anumite stări sufletești.
O poziție vicioasă la birou pe termen îndelungat, lipsa unui tonus bun în ceea ce privește musculatura din profunzime, greutatea corporală și stresul pot duce la niște deficiențe fizice care trebuie observate imediat pentru a nu ajunge în timp la lucruri mai puțin plăcute.
Atât copiii cât și adulții, mai ales părinții, trebuie să conștientizeze apariția unor dezechilibre musculare și să realizeze importanța unui antrenor personal sau kinetoterapeut în corectarea acestor deficiențe fizice; cu cât mai repede, cu atât mai bine. Procesul, într-adevăr e mai lung dar dacă toate acele exerciții corective devin un stil de viață, rezultatele nu vor întârzia să apară.
Corpul nostru simte imediat orice schimbare iar atunci cand o zona este afectată, acesta încearcă să compenseze acel dezechilibru muscular/articular, atrăgând după sine și alte deficiențe; așadar, pentru a ne păstra funcționalitatea și a avea o carieră lipsită de accidentări în cazul sportivilor de performanță, trebuie să avem o fundație solidă construită și menținută prin antrenamente inteligente cu ajutorul unui antrenor personal, kinetoterapeut sau preparator fizic.
Antrenamente Prehab
Antrenamentele Prehab au ca țintă atât sportivii amatori cât și cei profesioniști și au ca principiu de bază prevenirea accidentărilor care apar din cauza mai multor probleme precum tonusul slab, instabilitatea articulară, deficiențele fizice, etc.
În afară de musculatura superficială, corpul uman prezintă și un strat mai profund de mușchi care deseori este ignorat și nu este antrenat aproape deloc. Aceste antrenamente prehab urmăresc exact acest strat din profunzime, având exerciții pentru întărirea core-ului, stabilizarea articulațiilor, dezvoltarea mușchilor stabilizatori și exerciții pentru creșterea flexibilității/mobilității.
Un exemplu bun este umărul unui jucător de tenis care este expus zilnic la un stres mecanic destul de mare; pentru a-i crește durata de viață, antrenorul personal sau preparatorul fizic trebuie să includă neapărat în programele de pregătire fizică exerciții pentru stabilizarea articulației umărului, mai exact întărirea mușchilor coafei rotatoare.
Un alt exemplu poate fi articulația genunchiului care se va prezenta într-o stare foarte bună atâta timp cât există exerciții specifice pentru dezvoltarea unor fesieri puternici.
Așadar, Antrenamentele Prehab reprezintă esența unui program de fitness, acestea fiind fundația peste care clădești în timp și restul calităților sportive.
Ghidare Nutrițională
Un program de fitness neînsoțit și de un plan alimentar corespunzător nu va fi atât de eficient iar drumul spre obiectivul tău va deveni sinuos. Indiferent că țelul propus alături de un antrenor personal e să crești în masa musculară sau să slăbești, mesele pe parcursul unei zile joacă un rol esențial în progresul tău. Chiar și un sportiv profesionist care poate “arde” foarte multe calorii, trebuie să acorde o atenție deosebită alimentației pentru că tipul caloriilor care ajung la el în corp, vor influența activitatea lui din timpul antrenamentelor sau competițiilor.
Atunci când este vorba despre nutriție, deficitul caloric și macronutrienții reprezintă 2 aspecte cheie. Recomandat este să pierzi acele kilograme din țesutul adipos dar în același timp să îți păstrezi masa musculară, mușchii jucând un rol important în menținerea unui metabolism activ. Un plan alimentar structurat de un antrenor personal sau nutriționist este mult mai complex și deține mult mai multe secrete care te pot aduce mai aproape de succesul tău.
Macronutrienții (carbohidrați, proteine, lipide), micronutrienții (vitamine, minerale) și hidratarea (apă, săruri minerale, suplimente) constituie baza unei alimentații sănătoase și productive care poate duce pe oricine la următorul nivel.
În concluzie, nutriția, efortul fizic organizat și un mindset puternic sunt într-o strânsă legătură și formează acel triunghi al campionilor; puzzle-ul trebuie să fie complet, fiecare piesă având o importanță majoră.
Alege obiceiurile sănătoase!
Care este structura unei ședințe de antrenament cu antrenor personal?
O ședință de antrenament este formată din 3 părți: pregătirea organismului pentru efort (încălzirea), partea principală și încheierea (cool down pe bandă, stretching).
Care este durata unui antrenament de fitness?
Un antrenament durează 60 de minute.
Cum arată un program de remodelare corporală cu un antrenor de fitness?
În funcție de obiectivul fiecăruia (slăbire, menținere sau creștere musculară), programul va conține antrenamente cu greutăți, antrenamente cardio sau funcționale, planuri/sfaturi nutriționale personalizate și nu în ultimul rând, o motivație constantă din partea antrenorului personal.